معرفی انواع قیر ایزوگام و کاربردهای آن

می توان گفت که امروزه کاربردهای قیر را اکثرا می دانند و همه تا حدی با این ماده مهم آشنایی دارند اما اطلاعات اکثر مردم در رابطه با ماهیت قیر و انواع آن بسیار کم می باشد. از این رو قصد داریم که انواع قیر ایزوگام و مهمترین کاربردهای آن را معرفی کنیم. اما ابتدا لازم است که توضیحی در رابطه با قیر بدهیم تا مطلب واضح­تر شود. انواع قیر ایزوگام مخلوطی چسبناک و سیاه رنگ می باشد که از هیدروکربن ­ها تولید می شود. که به صورت طبیعی یا به عنوان باقی مانده از تقطیر نفت به دست می آید. قیر یک روغن خام با درجه پایین می باشد که از هیدروکربن ­های سنگین و پیچیده تشکیل شده است. در مخزن روغن، قیر مایع غلیظ و چسبناک است و باید از زمین استخراج شود.

دلایل-تخریب-ایزوگام
قیمت ایزوگام
برای اطلاعات بیشتر در خصوص قیمت ایزوگام کلیک کنید
البرز ارغوان

انواع قیر ایزوگام

معمولا برای نصب ایزوگام ، انواع قیر ایزوگام را با توجه به منشا آنها به سه دسته تقسیم می کنند:

1 . قیرهای طبیعی : 

این نوع قیر ها که به صورت طبیعی در لایه­ های کم عمق پوسته زمین موجود می باشد و در برخی نقاط از زیر خاک پوسته زمین بیرون زده و سبب کشف قیر طبیعی به واسطه انسان­ ها شده ­اند.

2 . قیرهای نفتی:

در پالایشگاه اول نفت خام درکوره تحت فشار محیط با دمای 300 تا 350 درجه پیش از ورود به برج گرم می شود. خوراک ورودی به برج بخشی مایع و بخشی بخار می باشد که بخش مایع آن قیر نفتی می گویند.

3 . قیرهای قطرانی

این نوع قیر از لحاظ ترکیب شیمیایی و خواص فیزیکی با قیر نفتی متفاوت است، چرا که منبع تهیه این دو نوع قیر با همدیگر متفاوت می باشد.

 

در ادامه بصورت خیلی واضح تر هر یک از آنها را بررسی میکنیم …

انواع قیر ایزوگام

قیرهای طبیعی

قیر طبیعی که یکی از انواع قیر ایزوگام محسوب می شود و انتخاب درست آن در هنگام خرید ایزوگام کار نسبتا سختی بشمار می آید . این نوع قیر ها که به صورت طبیعی در لایه­ های کم عمق پوسته زمین موجود می باشد و در برخی نقاط از زیر خاک پوسته زمین بیرون زده و سبب کشف قیر طبیعی به واسطه انسان­ ها شده ­اند. به طور کل قیر طبیعی، همان نفت­ های خام سطحی هستند که در اثر مرور زمان اجزای سبک آن تبخیر می شود و در اثر هوازدگی شکل قیر را به خود می گیرد. به همین سبب قیرهای طبیعی، مواد هیدروکربنی سنگینی هستند که منشاء آنها نفت خام می باشد.

انواع قیرهای طبیعی

قیر سنگ­ها:

این قیر یکی از انواع قیر طبیعی می باشد. قیر سنگ عمدتا سنگ ­های آهکی و ماسه­ای است که نفت خام در آنها نفوذ کرده و با گذشت زمان مواد فرار آن تبخیر شده است . قیر  در سنگ­ها باقیمانده است. مقدار قیر موجود در این سنگ­ها از 7 تا 80 درصد متغیر است.بعد از یافتن نوع و قیمت ایزوگام ، گام بعدی یافتن قیر مناسب برای اجرای ایزوگام است.

گیلسونایتها:

گیلسونایت یک رزین هیدروکربن طبیعی است که در رود بونیتا واقع در شمال شرق یوتا یافت شده. این آسفالت طبیعی مانند یک آسفالت نفت خام سخت شده است. عموما به این آسفالت، آسفالت یوتانیت و آسفالتوم نیز گفته می شود. گیلسونایت مانند آسفالت طبیعی در حلال­های آلیفاتیک و آروتیک حل می شود. گیلسونایب در حالت کلوخه­ایی ماده­ای براق، مشکی و بسیار شبیه ابسدین و بسیار ترد است. و در حالت پودر میکرونیزه به رنگ قهوه­ای تیره می باشد. این ماده در زیر سطح زمین در لایه­ای عمودی پیدا می شود.

قیر نفتی

قیر نفتی در پالایشگاه از تقطیر نفت خام به دست می آید. در پالایشگاه اول نفت خام درکوره تحت فشار محیط با دمای 300 تا 350 درجه پیش از ورود به برج گرم می شود. خوراک ورودی به برج بخشی مایع و بخشی بخار می باشد. بخش مایع شامل اجزای نقطه جوش بالاتر و قسمت بخار شامل اجزایی با نقطه جوش پایین هستند که از ستون بالا رفته و جدا می شوند. بنابراین اجزاء سبک مانند بنزین، نفت سفید و نفت گاز، در این مرحله تفکیک می شوند. اجزای سنگین ­تر نفت خام، که مخلوط پیچیده­ای از هیدروکربن­ها با جرم ملکولی بالا هستند، برج را ترک می کنند، این مخلوط پیش از آنکه خوراک سازنده ­های قیری شوند نیاز به عملیات جداسازی دارند. پس از یافتن بهترین قیمت ایزوگام دلیجان می بایست قیر مخصوص این ایزوگام را نیز تهیه نمود .در ادامه به بررسی انواع قیرهای نفتی می پردازیم.

قیر نفتی

قیرهای خالص

در زمان تقطیر نفت خام، روغن­های سبک­تر در درجه حرارت­های پایین­تر تبخیر شده و با بالا­تر رفتن دما روغن­های سنگین­تر جدا می شوند. آنچه در ته این برج­ها باقی می ماند قیر خالص است که با تنظیم درجه حرارت و فشار داخل برج تقطیر می توان قیرهایی با درجه سفتی مختلف به عمل آورد.

قیرهای دمیده

این نوع قیر از دمیدن هوای داغ به قیر خالص در آخرین مرحله عمل تصفیه به دست می آید. قیر خالص را که در حالت مایع و با درجه حرارت زیاد است وارد محفظه مخصوص کرده و از قسمت پایین این محفظه به کمک لوله­های سوراخ­دار هوا به آن دمیده می شود. این عملیات در دمای بین 200 تا 300 درجه سانتی­گراد صورت می پذیرد و قیر خصوصیات لازمه را پیدا می کند.

قیرهای محلول

قیرهای محلول، یا همان قیرهای پس برگشته از حل کردن قیرهای خالص در روغن­های نفتی یا حلال­ها به دست می آید. نوع و کیفیت قیرهای محلول به کیفیت قیرهای خالص اصلی، نوع و مقدار حلال بستگی دارد.

قیر محلول

قیرابه ها(امولسیون قیری)

از مزایای این ماده می توان به عدم احتیاج فرایند گرما دهی در موقع استفاده و همچنین عدم احتیاج به حلال­های میان تقطیر برای تهیه قیر مایع، عدم آتش­گیری در زمان نگهداری و حمل و نقل و یا استفاده و همچنین آلوده نکردن محیط زیست اشاره کرد. از این ماده در راه سازی در مواردی مانند تهیه آسفالت سرد، آسفالت سطحی، تک کت، اسلاری کت و دیگر موارد استفاده کرد. علاوه بر این موارد کاربردهای دیگری مانند استفاده به عنوان مالچ در تثبیت شن­های روان، پوشش­های حفاظتی مخازن و عایق کاری بام دارند. و یکی از انواع قیر ایزوگام به حساب می آید. امولسیون­های متداول قیر از نوع روغن در آب بوده به این معنی که ذرات ریز قیر در داخل فاز آبی پراکنده است. و به طول کلی شامل سه دسته آنیونیک، کاتیونیک و رسی می باشند که دو نوع اول بیشتر در راهسازی کاربرد دارند.

قیرهای قطرانی

قیر قطرانی به دلیل ظاهر و همچنین کاربرد مشابه­ای که با قیر نفتی دارد گاهی اوقات با یک اسم شناخته می شوند. این نوع قیر از لحاظ ترکیب شیمیایی و خواص فیزیکی با قیر نفتی متفاوت است، چرا که منبع تهیه این دو نوع قیر با همدیگر متفاوت می باشد. و در زمان استفاده رفتار و عملکرد متفاوتی دارند.

از این رو لازم است که در زمان خرید ایزوگام به نوع قیر مصرف شده در آن دقت کنید چرا که ایزوگام­ها با توجه به قیرهایی که در تولید آنها استفاده می شوند به انواع مختلفی دسته­بندی می شوند. همچنین این مسئله بر قیمت ایزوگام نیز تاثیر­گذار است.

این مطلب رو به اشتراک بگذار...

Twitter
Facebook
Telegram
LinkedIn
WhatsApp
Call Now Button09122878029